Tips bij aankoop van een jacht

    Skedemongske

    Uw droomjacht kopen? Wat u zou moeten weten opdat de droom geen nachtmerrie wordt.

    Als u reeds een boot hebt of had, dan weet u ongeveer met welke bijkomende kosten u rekening moet houden. Indien het uw eerste aankoop is heb ik hieronder een aantal punten samengevat die u kunnen helpen bij uw beslissing van een aankoop.

    Tweedehands of nieuw?

    Er zijn degelijke boten te koop op de tweedehands markt. Het herkennen ervan is echter niet zo eenvoudig : verborgen gebreken, aftakeling, enzovoort, kunnen er voor zorgen dat het goedkope jacht plots wel eens heel duur wordt.

    Het inschakelen van een surveyor kan hier veel kosten besparen. BYSC kan u hierbij helpen, en de kost van een survey wordt zonder enige twijfel meer dan terugverdiend.

    Een surveyor van BYSC zal alle gebreken netjes in een rapport aan u overmaken en aantonen dat ‘in perfecte staat’ meestal niet zo perfect is.

    Pas op met nieuwe schepen, ook daar is veel kwaliteitsverschil. Goedkope goede kwaliteit bestaat niet. Dure slechte kwaliteit daarentegen wel. Laat u adviseren door BYSC.

    En vooral bij een nieuwe boot is het zoals bij auto’s : van zodra gekocht verliest de boot een deel van zijn verkoopwaarden.

    Belangrijke vragen bij het kopen van een jacht

    Materiaal, belastingen, verzekering, ligplaats, onderhoud, …

    Welk materiaal is het beste ? Polyester, staal, aluminium, andere…

    Ze zijn allemaal ok, maar niet voor alle doeleinden. Gaat u de wereld rond of is Engeland de verre bestemming. Gaat u racen of wil u comfortabele tochten ? Ook hier kan BYSC u helpen.

    Inschrijvingstaks : hoe recenter hoe duurder. Ga na wat de kosten zijn om in te schrijven in België, Frankrijk, Nederland, etc.

    Verzekering : omnium of enkel burgelijke aansprakelijkheid ? Pas op met omnium verzekering : betaling gaat vlot, terugbetaling bij schade al heel wat minder vlot.

    Ligplaats : waar is er mogelijkheid, is er plaats, en wat kost het ?

    Uitrusting : wat wenst u als uitrusting, vooral electronica. Deze kost kan ook heel snel oplopen.

    Brandstof : wat is het verbruik per zeemijl, wat kost de fuel in België, elders,..

    Onderhoud : elk jaar moet een boot in principe een onderhoudsbeurt krijgen. Uiteraard kost ook dit weer een pak geld : kraanwerk, antifouling verf, etc. En wie gaat het doen : uzelf of laat u het doen.

    Een zeiljacht of motorjacht mag je nooit onder druk kopen

    Laat u ook niet onder druk zetten : ‘we hebben nog iemand die geïnteresseerd is, dus teken zo snel mogelijk’. Niet doen ! Het gaat om teveel geld om te snel te beslissen.

    Nog een goede raad : laat een artikel opnemen in de koop/verkoop overeenkomst waarbij u binnen een bepaalde termijn (10dagen bijvoorbeeld) het recht hebt om een expert een inspectie te laten uitvoeren en waarbij afgesproken wordt wie de vastgestelde gebreken zal vergoeden.

    Het best is ook te vermelden dat indien de gebreken te groot zijn (bijvoorbeeld meer dan 10% van de vraagprijs), u het recht hebt de overeenkomst eenzijdig te ontbinden. Vergeet ook niet te vermelden wie de kosten betaalt van inspectie, droogzetting, enzovoort…

    Goede modelcontracten die dit vermelden zijn op internet te vinden bijvoorbeeld bij HISWA.

    Indien u kiest voor BYSC kunnen we heel snel een inspectie organiseren zodat u ook de koop snel kan finaliseren. Contacteer ons hier.